Møt en av våre unge elektrikertalenter: lederansvar etter ett år med fagbrev

Vår store styrke ligger i våre mange og dyktige fagfolk. Mange av disse er unge talenter, slik som Marte Bjørnerås. Vi har snakket med Marte (22) og hennes nærmeste leder om hvordan hun og andre nyutdannede elektrikere samarbeider med erfarne kolleger for å tenke nytt og levere enda bedre til kundene våre.

Prosjektsjef Gunn Anita Engvik er Martes nærmeste leder. Hun forteller at Elpro hele tiden er på utkikk etter nye og lovende fagarbeidere.

— For selskap som Elpro, som er så opptatt av nytenking og nyskaping, er det viktig å være dyktige til å rekruttere unge medarbeidere. Dette skjer ofte gjennom lærlingeordningen. Mange av de unge vi ansetter i dag har jo vokst opp med et helt annet forhold til teknologi – og har veldig mye i ryggmargen. I kombinasjon med våre godt etablerte rutiner og våre erfarne seniorer, får vi et fortrinn som kundene våre nyter godt av, sier Gunn Anita.

 

Ser etter lederegenskaper i rekrutteringen

Engvik forteller at det foreligger en strategi om at lærlinger en dag skal bli ledere.

—Våre unge ansatte kan fort få mer ansvar og bli flyttet opp i gradene, men det skjer kun når de har egenskapene og faglig kompetanse til å ta mer ansvar. Det er ingen som blir kastet på dypt vann uten at vi er trygge på at de mestrer oppgavene, sier Engvik.

— Marte, for eksempel, jobber systematisk og strukturert og har god elektrofaglig forståelse. Hun er også nysgjerrig og uredd – egenskaper som er viktige for personlig utvikling og dermed også viktig for Elpro som bedrift. Gjennom sin måte å arbeide på, har hun bevist at hun kan ta lederansvaret på arbeidspakken Innredning om bord nybygg 93, legger hun til.

Marte Bjørnerås startet i Elpro i 2018. Fire år senere er hun et fagbrev rikere og fast ansatt som elektriker med lederansvar.

— Jeg trives veldig godt i Elpro. Dagene er varierte med både installasjonsarbeid, møter, inspeksjoner og lederoppgaver, sier hun.

Erfaring som anleggsleder

Om den nye rollen som anleggsleder, forteller hun at hun ble overveldet av tilbudet siden hun fremdeles anses som nyutdannet.

—Det er veldig gøy å få en slik tillitserklæring. Nå er jeg anleggsleder for elektroinstallasjon på arbeidspakke Innredning, som betyr at jeg har ansvar for all elektroinstallasjon i sonene under innredning. Det gjelder blant annet lugarene, restaurantene og oppholdsrom for passasjerene. Vi har egne team som utfører installasjon av blant annet PA-anlegg og brannalarmer, og jeg koordinerer arbeidet mellom teamene.

Rundt seg har hun et stort team med bred kompetanse. Det kommer godt med når utfordringer skal løses.

— RoPax fergen, eller Nybygg 93, ble påbegynt av et annet verft i Tyskland. Det gjør arbeidet interessant, for vi vet aldri helt hva som møter oss om morgenen – hva som er gjort fra før av, om dokumentasjonen er korrekt. Teamet består av mange erfarne fagfolk som har gjort denne typer jobber før, så jeg lærer masse av dem. Det tette samarbeidet vi har i organisasjonen gjør oss sterke, og rustet til å ta på oss slike utfordringer.

I sluttfasen av prosjektet

Arbeidet på nybygg 93 er nå i sluttfasen, med kun ekstrajobber og «småplukk» som kommer i tillegg til de prosjekterte installasjonene.

— Vi holder på med den siste finishen nå, men skipet er i stor grad ferdig og vi er i en avsluttende fase på prosjektet nå.

Selv om hun fremdeles er nyutdannet, har hun planene klare for fremtiden.

— Jeg trives godt slik arbeidet er nå, men jeg har vært inne på tanken å videreutdanne meg etter hvert. Jeg ønsker å klatre enda mer i bransjen, som stadig utvikler seg. Jeg tror det vil bli mye mer automasjon og spennende systemer i fremtiden. Om ti år ser kanskje elektrikerfaget helt annerledes ut, avslutter hun.

Interessert i flere nyheter fra Elpro? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.