Ørland Sparebank Arena

Moderne flerbrukshall med fremtidsrettede løsninger

Elpro har prosjektert og levert alt av elektriske installasjoner til Ørland Sparebank Arena på Brekstad i Trøndelag.  

Med et bruttoareal på 7 200 kvm og 640 faste sitteplasser, er den nye flerbrukshallen et stort prosjekt både for kommunen som byggherre og for Elpro som totalleverandør av det elektriske.

– Vi har prosjektert og levert det aller meste av elektriske installasjoner, deriblant lys og stikkontakter, «spredenett» og brannvarslingssystem, forteller installasjonsleder i Elpro, Stein Erik Kråkmo.

Flerbrukshall
Totalt har selve idrettshallen et areal på 3 600 kvadratmeter. Det samme har det treetasjes sidebygget, som blant annet huser garderobene. Totalentreprisen Elpro har utført innebærer tradisjonelle el-ordninger med forsyninger til alt av varme- og ventilasjonssystemer.

Elpro Ørland Sparebank Arena flerbrukshall

– Vår egen fabrikk har produsert og levert tavler. Vi har blant annet levert en hovedfordeling på 630 ampere og 400 volt, samt 8 underfordelinger som den forsyner. En ganske bra størrelse for et såpass stort bygg.

Alt av belysning gjøres av LED-pærer og alle el-systemer er knyttet opp mot sentral drift overvåkningsanlegget (SD-anlegg), som sikrer kontinuerlig overvåkning av alt elektrisk i bygget.

Smarthus-løsninger
Smarthus er i vinden for tiden og Elpro-ansatte har installert fremtidsrettede el-løsninger som gjør bygget mer fleksibelt.

– Hver enkelt belysningsarmatur kan få sin egen oppgave. Det er ikke låst til en bryter som styrer alt, men er et fritt system hvor hver enkelt armatur programmeres til ønskelig behov, forklarer Kråkmo.

Det betyr at belysningssystemet i hallen kan tilpasses ulike scenarier. Så langt har det blitt benyttet til blant annet konsert, åpningsfest og dataparty.

– Smarthus er fortsatt forholdsvis nytt i bransjen, men noe vi er godt kjent med. Vi ser det kommer mer og mer av dette i fremtiden, av både energibesparende og praktiske årsaker, samtidig som det åpner for andre spennende muligheter.

Elpro Ørland Sparebank Arena aktivitetPlass til mye idrett
Arenaen har blitt et meget flott og allsidig bygg som gir rom for et bredt spekter av ulike idrettsaktiviteter.

Her er det blitt plass til hele tre håndballbaner med internasjonale mål, seks minihåndballbaner, fire badmintonbaner, samt baner for basketball, innebandy, bueskyting, bordtennis, volleyball og tennis.

– Vi startet høsten 2017 med prosjekteringsfasen og jobbet kontinuerlig med installasjon og montering frem til overtagelse sommeren 2018. Nå har det blitt et flott bygg, til glede for mange i området.

I tillegg finnes det treningssenter, squashbaner, golf-simulator og to løpebaner på 60 meter. I sidebygget er det satt av plass til en tolv meter høy klatrevegg og i arenaen et eget rom for spinning. Både kiropraktor og fysioterapeut er det også funnet rom til i Ørland Sparebank Arena.

Det trengs både lys og varme for å skape trivsel og resultater, og Elpro har bidratt med sin fagkompetanse og erfaring.

Snakk med anlegget
På el-anlegget er det installert et talevarslingsanlegg som gjør det enkelt å holde oversikt og gi beskjeder.

– Det er et høyttaleranlegg som er tilstede i nesten alle rom, og kan høres fra samtlige. På dette anlegget kan man spille og legge inn egendefinerte meldinger i systemet. Disse kan spilles av i valgte soner, forteller Kråkmo.

– Anlegget er selvsagt også utstyrt med en sonemikrofon i resepsjonen, slik at man i sanntid kan gi beskjeder.

Brannalarmen er også lagt inn i dette systemet, slik at det ved en eventuell brannalarm kan bli gitt konkrete beskjeder tilpasset bygget.

– Brannvesenet er tildelt en egen mikrofon som overstyrer samtlige soner og alarmer, slik at de kan gi dyrebare beskjeder i en eventuell nødsituasjon, forklarer han.

Elpro Ørland Sparebank Arena skapTett oppfølging og flott resultat
Bygget har vannbåren fjernvarme og totalt har ti Elpro-ansatte vært involvert i installasjonsarbeidet.

– Det er flere leietakere som har kommet til og vi har gjort en del oppfølgning i ettertid i form av tilpasning opp mot brukerne. Nå har vi nettopp gjort en jobb for Telia på bygget. På grunn av byggets konstruksjon, skjermet det noe av mobildekningen. Så nå har vi tilrettelagt for en sender på taket av hallen, som sikrer dekning i både bygget og området rundt, forteller Kråkmo.

Han beskriver hele prosjektet som ganske standard for det man vanligvis finner i offentlige bygg, men med ekstra store mengder kabler og lys. Gulvarme, dusjer og bevegelsessensorer er også en viktig del av el-løsningene.

– For oss var det viktigst å tenke på helheten. Løsningene må passe godt sammen og være hensiktsmessig utført. Samtidig skal lysene tilpasses bruk og funksjon, og passe med interiør og himling, utdyper Kråkmo.

– Det ble veldig bra sluttprodukt. Vi er fornøyde med jobben og har fått gode tilbakemeldinger fra byggherren. Dette er en hall de har jobbet i mange år for å få til og vi er glade for å være med på laget.