Sparer mange timers arbeid med EZ-Path brannsikre kabelgjennomføringer

Stadig flere får øynene opp for de brannsikre kabelgjennomføringene fra STI Firestop, EZ-Path, som forenkler kabeltrekking betraktelig. Nylig ble EZ-Path valgt som kabelgjennomføringsløsning på Hurtigruten, da et av deres skip skulle bygges om. Anleggsleder Paul Martin Holm Groven fikk ansvar for installasjonen, og jubler over hvor mye tid teamet sparte.

Groven er utdannet telekommunikasjonsmontør og jobber i dag som anleggsleder for telekommunikasjon og navigasjon i Elpro Electro. Han har lang erfaring med konvensjonelle klosse-baserte kabelgjennomføringer, og fikk en ny opplevelse da han for første gang installerte EZ-Path kabelgjennomføringer.

— Jeg har jobbet mye med modulbaserte gjennomføringer og vet hvor lang tid det tar å pakke kablene. På slike oppdrag som refurbishment-prosjektene på Hurtigruten, skal det gjerne monteres oppimot et firesifret antall kabler. På installasjonen av én EZ-Path-gjennomføring sparte vi omtrent åtte timers arbeid sammenlignet med en vanlig kabelgjennomføring, innleder han.

Les produktinfo her >

En genial idé

EZ-Path har løsninger tilpasset både maritim og landbasert bruk. Konseptet er det samme, men løsningene er klassifisert og testet i henhold til regelverket som gjelder for de ulike bruksområdene.

Refurbishment prosjektet på Hurtigruten-skipet var Grovens første møte med EZ-Path. På spørsmål om hva førsteinntrykket hans av løsningen var, svarer han med ett ord: Genial.

— Idéen bak EZ-Path er genial fordi du sparer enormt mye tid på monteringen. Man kan bare trekke kabelen rett gjennom – du trenger ikke pakke gjennomføringen etterpå, forklarer Groven entusiastisk.

Ola Staverløkk, salgssjef i Elpro, forklarer at EZ-Path er en del av sortimentet fordi Elpro selv har erfart hvor mye tid og kostnader man sparer ved å bruke disse løsningene, kontra konvensjonelle gjennomføringer.

–  Vi er nøye på at vi utelukkende tar inn løsninger i vårt sortiment som vi vet av erfaring holder høy kvalitet og som vi trygt kan gå god for. EZ-Path er svært arbeids- og kostnadsbesparende og lever uten tvil opp til dette.      

Enorm tidsbesparelse på ettertrekking

Groven har pakket et høyt antall klosser gjennom sin karriere. Hovedutfordringen med trekking og brannsikring av kabler er definitivt tid, mener han.

— Tid er spesielt utfordrende når vi ettertrekker kabler. Med tradisjonelle kabelgjennomføringer må vi først åpne gjennomføringa, få ut klossene, deretter trekke kabel og montere klossene på nytt – det tar mange timer. Har gjennomføringen vært stengt over en periode kan klossene i tillegg være fastlimt i rammen, og de blir ofte skadet siden vi må slå ut klossene med hammer. Da kan ikke klossene brukes på nytt. Det medfører ekstrakostnader for kunden.

Tid blir også en utfordring når man bruker støping som metode for å brannsikre kabelgjennomføringer.

— Hvis gjennomføringen er støpt må alt slås ut igjen for å ettertrekke kabler. Derfor synes jeg EZ-Path er så genial – det er kjempeenkelt å trekke nye kabler! Det er bare å dra kablene rett i gjennom, og så er du ferdig. Vi tenker ikke noe mer på gjennomføringen etter det, sier han.

Brannsikker, uten tetting eller fuging

EZ-Path er designet med et patentert belegg på innsiden av den ytre stålrammen. Belegget ekspanderer og tilpasser seg kablene som føres i gjennom – slik tetter EZ-Path effektivt uavhengig av hvilken grad kapasiteten er utnyttet. Og slik kan installatører som Groven gå videre til neste arbeidsoppgave uten å tenke mer på branntetting.

— Det er en stor fordel at løsningen tetter seg selv. Under prosjekter der vi tidligere har brukt konvensjonelle kabelgjennomføringer som brannsikres med fugemasse hyres det inn egne firmaer som er eksperter på fuging til den jobben. At EZ-Path brannsikrer seg selv sparer kunden for store kostnader.

Enkel løsning – også for færre kabler

Ikke alle kabelgjennomføringer skal fylles til randen – noen ganger jobber Groven med det han selv kaller småoppdrag, der han kun trenger å trekke noen få nettverkskabler.

— EZ-Path har en flott løsning som er egnet til småoppdrag også. Den heter EZ Firestop Grommet og er veldig enkel å montere. Alt du trenger er å bore et lite hull i veggen og sette Grommet’en på plass – og trekke kablene gjennom. Så er du ferdig, avslutter Groven.

Elpro er Norges eneste forhandler av EZ-Path brannsikre kabelgjennomføringer. Interessert i en enklere løsning til ditt neste prosjekt? Les mer om EZ-Path her og ta kontakt med oss for tilbud.