Slik jobber NES og Elpro for grønne fjorder og ferger

Fjordene våre er blant de mest sentrale delene av den norske nasjonalarven, og vernes derfor stadig mer. Nå skal fjordene bli enda litt grønnere. Elpro har i tett samarbeid med Norwegian Electric Systems (NES) bidratt til å gjøre fergesambandene på Vestlandet utslippsfrie.

Elpro har skreddersydd og utviklet tavler med tilleggsprodukter til både fargene og ladestasjonene til de vestlandske fergesambandene, som nå opereres av både el- og hybridferger. De nye fergene er en viktig del av den norske elektrifiseringen.

Tett oppfølging i designfasen

Det er systemintegratoren NES som har hatt ansvaret for prosjektering, planlegging og leveranser til fergeprosjektene. Da de skulle velge leverandør av tavler var de avhengig av å finne noen som kan tilpasse seg den stadige nyvinningen i prosjektet.

Vi har valgt Elpro som samarbeidspartner fordi vi var helt avhengige av tett oppfølging i designfasen. Samtidig visste vi på forhånd at Elpro produserer produktene som avtalt – og leverer til avtalt tid. Samarbeidet har fungert veldig bra, og Elpro har vært svært imøtekommende når det har kommet endringer underveis. Det setter vi stor pris på, innleder Martin Aasheim, Sales Manager i NES.

Vil anbefale Elpro til andre

Helt i starten av prosjektet utformet Elpro et konsept som passet inn i NES sine krevende spesifikasjoner. Elpro og NES har samarbeidet tett hele veien. Blant spesifikasjonene fra NES var det krav om at deres egenutviklede system for programmerbar logisk styring (PLS) skulle integreres i tavlene.

— For vår del har Elpros evne til å hele tiden levere på krevende spesifikasjoner vært en positiv opplevelse. Vi er veldig fornøyd med resultatene av tavlene og anbefaler absolutt Elpro som tavleprodusent og samarbeidspartner til andre, forteller Aasheim.

Spesifikasjoner og skreddersøm hånd i hånd

Flere av tavlene er utviklet med en avbruddsfri strømforsyning (UPS). Det gjør at driftskritiske funksjoner i ladestasjonene er sikret uavbrutt tilgang til strøm – og dermed minskes risikoen for driftsavbrudd drastisk.

— UPS-løsningen er koblet til enkelte driftskritiske kurser og sikrer at ladestasjonens viktigste funksjoner har strømtilførsel etter et eventuelt strømbrudd, legger Magnus Greiff i Elpro til.

Greiff er teknisk leder for tavleavdelingen i Elpro Solutions. Tavle-teamet har i tillegg bygd et eget eksternt styreskap til flere av ladestasjonene. Styreskapet gjør at operatørene kan styre deler av systemet uten å være i nærheten av ladestasjonene.

Bilde: Tavleskap klare til levering, farget i NES sin distinkte blåfarge.

Batteridrevne ferger

Enkelte av fergene på Vestlandet har nå fått eget ladesystem om bord.
— Elpro har også vært involvert i prosjekter der vi samarbeider med NES om ombygging av tavler. Målet har blant annet vært å tilrettelegge for å ha batteripakker om bord i skipene. Batteripakkene gir en jevnere belastning på dieselmotorene og skaper rom for mer elektrisk drift av fergen, forteller Greiff.

Kundespesifikke farger

Elpros evne til å levere på skreddersøm har vært viktig for NES. Det moderne pulverlakkanlegget, som gir kundene uendelige muligheter i fargevalg, betyr at kundene får synliggjort sin egen merkevare på leveransen – og at sluttproduktet ser bra ut. NES har fått produktene lakkert i sin egen blåfarge.

— Siden alle skapene og tavlene er lakkert i deres egen blåfarge er det tydelig for alle som ser skapene hvem som står for prosjektet, sier Greiff.

Bilde venstre til høyre: Kobberskinner tegnet og produsert i Elpros fabrikk, kontrollpanel med skjerm for fjernstyring av ladestasjonen.

På oppløpssiden i prosjektet

Det store ferjeprosjektet er godt i gang for Elpro og mange tavler er levert, men noen står igjen. Flere av tavlene står nå klare for levering på Elpro-fabrikken, mens enkelte av ladestasjonene fremdeles er i produksjon.

Snakk med oss om skreddersøm av ditt neste prosjekt >