Elpro leverer tavler til høyteknologisk laksefabrikk

Det spares ikke på kruttet når oppdrettere bygger nye anlegg. På et nytt storprosjekt i regi av SinkabergHansen stilles det høye krav til kvalitet og detaljer – også til tavlene. Det er Elpro som har fått i oppdrag å produsere og levere tavlene til den innovative laksefabrikken på Marøya.

Oppdrettere ønsker seg et automatisert anlegg som forenkler arbeidshverdagen deres og øker effektiviteten. For at det ferdige anlegget skal møte forventningene må det gjennomtenkte løsninger til på alle nivåer. Elpro er nå i full sving med å produsere både hovedtavler og underfordelinger til bygget, på oppdrag fra Viteq som er underentreprenør på elektroleveranser.

— Vi har hørt mye skryt om Elpro. Ryktet sier at de har levert gode tavler av høy kvalitet tidligere og derfor valgte vi dem som tavleprodusent til dette viktige prosjektet, innleder prosjektleder for elektro i Viteq, Tore Martin Lilleby.

Spesiallaget tavledesign

Siden Elpros egen maskinpark også muliggjør spesialtilpasninger i form av farger og utseender, får tavleskapene et utseende som ser like gjennomført ut som produksjonen av skapene er.

—Da vi fikk muligheten til å lakkere tavlene akkurat slik vi ønsker, benyttet vi oss selvsagt av det. Vi har valgt en spesialblandet mørk farge som gir tavlene et meget proft utseende, og som gir SinkabergHansen et annerledes anlegg enn andre oppdrettere.

Full oversikt over strømforbruket

Det er ikke bare utseendet som plasserer tavlene i en egen liga. Hoved- og fordelingstavlenes funksjoner er også nøye gjennomtenkt. For å gi oppdretteren full oversikt over strømforbruk, samt muligheten til å avdekke eventuelle komponentfeil raskt, er det valgt et PowerTag-system.

— PowerTag-systemet gir oppdretteren en komplett logg og oversikt over hvor de bruker strøm. Loggen brukes til å avdekke feil som kan føre til produksjonsstopp. Systemet kan også bidra til å spare strøm, forklarer Lilleby.

Selvtenkende styresystem

Daglig leder i Elpro, Kjell Hatlen, forteller at hele arbeidsstyrken på deres elektromekaniske fabrikk har vært involvert i produksjonen.

— Alle fra håndverkerne som knekker og stanser tynnplatene, til overflatebehandlerne som lakkerer produktet og tavlemontørene har vært involvert i prosjektet. Montørene har forresten montert inn styresystemet KNX i tavlene, sier Hatlen.

KNX kan brukes som et komplett styresystem og programmeres etter kundens ønske. Det er dette systemet som sørger for lysstyringen i laksefabrikken.

— Kort fortalt styrer KNX eksempelvis bevegelsessensorer i rommene på fabrikken, og er programmert slik at utvalgte lys tennes når sensoren oppfatter bevegelse. Systemet er litt nytt for oss og vi har ikke prøvd det før – derfor blir det spennende å teste det, skyter Lilleby i Viteq inn.

Mekanisk styrke forlenger levetiden

Hatlen forteller at Elpro produserer tavler som sammenlignet med andre løsninger er mer solide mekanisk sett.

— Vi bruker tykkere stål, som gjør tavlene tyngre og kraftigere. Derfor blir de også mer mekanisk solide, noe som gir tavlene lengre levetid, sier han.

Både Elpro og Viteq er enige om at samarbeidet har fungert godt til nå. Totalt skal 29 tavler leveres, og laksefabrikken som blir svært stor etter norsk skala, skal være ferdigstilt for en testperiode som starter over nyttår.